piątek, 29 sierpnia 2014

Blueberry muffins

Blueberry muffins, klasyk amerykańskiego cukiernictwa, ale tak naprawdę muffiny swój początek mają w wiktoriańskiej Anglii, gdzie powstawały nie na dworach a w kuchniach tej biedniejszej części miasta. Początkowo muffiny przygotowywane były z resztek jedzenia i zawierały zupełnie inne składniki niż obecnie: ziemniaki, mąkę, chleb, resztki masy na ciasto. Kształtem przypominały placki. To Amerykanie uczynili muffinkę, taką jaką znamy ją obecnie. Blueberry muffins to duma stanu Minnesota, jednakże ten rodzaj muffinek jest popularna nie tylko w USA. Dzisiaj zdecydowałam się przydrządzić ten klasyk w swojej kuchni. Nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami dlatego też w mojej wersji muffinek odjęłam cukru, jeżeli jednak wolicie więcej słodyczy możecie tutaj śmiało eksperymentować z cukrem. Maślanka nadaje muffinkom niezwykłą aksamitność i kremowość. Dla mnie pychota! Spróbujcie i przekonajcie się sami ;)

Blueberry muffins, classic of american confectionery, however; muffin has its origin in victorian England where they first appeard not in courts but in kitchens of the poorest. At first, muffins were made from leftovers and contain completely different ingredients than now: potatoes, flour, bread and leftovers from a dough mixture. Their shape reminded of pancakes. Americans were the one who made muffin to look and taste like we know it now. Blueberry muffin is classical muffin from Minnesota, but this type of muffin is popular not only in the USA. Today I decided to make this classic in my own kitchen. I don't like too sweet bakings that's why I added less sugar, but if you like more sweetness then you are free to experiment with sugar. Buttermilk gives muffins delightful mellowness and softness. Yummy! Try and see ;)






Składniki | Ingredients

na około 12 muffinów | for around 12 muffins

200 g mąki pszennej | 200 g wheat flour
pół łyżeczki sody oczyszczonej | half of a teaspoon of baking soda
pół łyżeczki proszku do pieczenia | half of a teaspoon of baking powder
50 g brązowego cukru | 50 g brown sugar
160 g borówki amerykańskiej | 160 g blueberries
1 jajko | 1 egg
180190 ml maślanki | 180-190 ml buttermilk
110 ml oleju | 110 ml oil




Piekarnik rozgrzać do 190 C. W jednej misce połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Jajko roztrzepać. W drugiej misce połączyć roztrzepane jajko, maślankę i olej. Połączyć zawartość obu misek i wmieszać jagody. Całość jeszcze raz delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki przełożyć ciasto ( do 3/4 wysokości papilotki). Piec ok. 25-30 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 5 min w piekarniku.
Smacznego ;)

Preheat the oven to 190 C. In one bowl mix sifted flour, baking powder, soda and sugar. Beat the egg. In other bowl mix beated egg, buttermilk and oil.  Mix the content of both bowls and add blueberries. Stir everything delicately till ingeredients will mix. Line muffin tray with muffin cases. Place dough in each muffin  case (till 3/4 height of muffin case). Bake around 25-30 min. Turn off the oven and leave muffins for another 5 min.
Bon appetit ;)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz