Bardzo prosta i szybka w wykonaniu pasta. Idealna kiedy nie mamy za wiele składników w lodówce a chcemy zjeść coś pysznego. Poznałam go i po raz pierwszy kosztowałam podczas mojego pobytu na Sycylii, jest to oryginalny włoski przepis na pastę. Coś dla amatorów spaghetti i prostego, smacznego jedzenia.
Very simple and quickly made pasta. Perfect when you don't have so much ingredients in the fridge and you want to eat something good. I learned this and for the first time tasted during my stay in Sicily, it's original italian recipe. Something for amateurs of spaghetti and simple, delicious food.
Składniki | Ingredients
pół opakowania spaghetti (ja użyłam razowego) | half of a package of spaghetti (I used granary)
dwie garście krewetek koktajlowych | two handfuls of small shrimps
125 g pomidorków koktajlowych | 125 g cherry tomatoes
sok z połowy cytryny | lemon juce from half of a lemon
ząbek czosnku | garlic clove
szczypta chilli | pinch of chilli
oliwa | olive oil
sól, pieprz | salt, pepper
parmezan | parmesan
Krewetki zamarynować w soli, pieprzu, chilli, cienko pokrojonym czosnku i oliwie. Makaron ugotować. Na patelni, na rozgrzanej oliwie usmażyć krewetki, pod koniec smażenia wyciskając na nie sok z cytryny. Zdjąć z ognia. Pomidorki przekroić na połówki, posolić i popieprzyć. Makaron i pomidorki dodać do krewetek na patelni, wszystko dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem.
Marinate shrimps in salt, pepper, chilli, thinly sliced garlic and olive oil. Boil pasta. In the pan, in the hot olive oil fried shrimps, at the end of frying add lemon juce. Turn off the heat. Cut tomatoes in a halfs, add to them salt and pepper. Pasta and tomatoes add to the shrimps lying on the pan, stir everything. Sprinkle with parmesan.
Voilà!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz