sobota, 11 kwietnia 2015

Zapiekanka warzywna | Vegetable Casserole






Składniki | Ingredients 


razowe fusilli | granary fusilli
średnia cukinia | medium courgette
krojone pomidory | chopped tomatoes 
mała cebula | small ognion
ząbek czosnku | garlic clove
garść ciecierzycy | handful of chickpea
oliwa z oliwek | olive oil
bazylia| basil
oregano | oregano
parmezan | parmesan
sól | salt
pieprz | pepper


Fusilli ugotować al dente. Cukinię umyć, pokroić w plastry, dusić w wodzie aż zmiękną. Cieciorkę ugotować. Pomidory wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek, szczyptą oregano, bazylii, soli i pieprzu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Zeszkloną cebulę i czosnek dodać do pomidorów. Wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 C. Odcedzić ugotowane fusilli i przełożyć do naczynia żaroodpornego.  Na fusilli wyłożyć połowę sosu pomidorowego, zetrzeć odrobinę parmezanu, na parmezan ułożyć cukinię a na nią wylać resztkę sosu. Zapiekać w piekarniku przez ok. 15 min. Pod koniec pieczenia na wierz wysypać odrobinę parmezanu. Poczekać do rozpuszczenia sera.

SMACZENGO!


Cook fusilli al dente. Clean courgette, cut into slices, stew in water until courgette softens. Boil chickpea. Mix tomatoes with a bit of olive oil, pinch of basil, oregano, salt and pepper. Peel onion and cut into cubes. Fry it on a pan. Peel and squeeze garlic. Add onion and garlic to the tomato sauce. Mix all together. Preheat the oven to 190 C. Strain fusilli and put into a casserole dish. On the top of fusilli place half of the tomato sauce, grate parmesan, on the top of parmesan place courgette and pour rest of the sauce. Bake in the oven for about 15 min. At the end grate a bit of parmesan. Wait till cheese melts. 

ENJOY!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz