czwartek, 31 marca 2016

Sałatka z jajkami przepiórczymi | Salad with bobwhite eggs

Pogoda dopisuje, słońce pięknie świeci, a na moim stole wiosenna, kolorowa sałatka z jajkami przepiórczymi. Dlaczego warto wybierać jajka przepiórcze? Przede wszystkim ponieważ są znacznie zdrowsze od jaj kurzych, gdyż zawierają większą ilość składników odżywczych. To źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka, posiadają aminokwasy or mikroelementy np. wapnia, żelaza czy karotenu. Warto stawiać na jajka przepiórcze również za ich doskonały smak. Polecam!

The weather is amazing these days, the sun is shining, it seems like Easter finally comes. Today I'm making colorful, delicious salad with bobwhite eggs. Bobwhite eggs are definitely better option than hen eggs. Why is that? It is a source of proteins that are easy abosorbed by our bodies. They contains amino acids and microelemnts e.g. calcium, iron and carotene. And they are tasty as well! ;)

                                 




Składniki | Ingredients

8 jajek przepiórczych | 8 bobwhite eggs
3 listki sałaty rzymskiej | 3 leafs of cos lettuce
garść rukoli | handful of rocket
kawałek wędzonego boczku | piece of smoked bacon
połówka awokado | half of avocado
połówka ciemnej bagietki | half of dark baquette
sól | salt
pieprz | pepper 
oliwa z oliwek | olive oil


Umyj i osusz sałatę rzymską oraz rukolę. Ugotuj jajka przepiórcze, następnie obierz ze skórki i pokrój na połówki. Cienko pokrój boczek i usmaż na wysokim ogniu, nie dodawaj tłuszczu, gdyż wytopi się on z boczku. Kiedy boczek podsmaży się, zmniejsz ogień i dodaj pokrojoną w kostki bagietkę. Do misy włóż porwaną sałatę rzymską, rukolę, skrojoną połówkę awokado, jajka, grzanki oraz boczek. Dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą.

Clean and drain cos lettuce and rocket. Boil bobwhite eggs, remove shells then cut into halves. Thinly slice the bacon and fry it on the high heat, don't add the greas as it will mealt from the bacon. When a bacon will be fried, lower the heat and add baguette that before you cut into cubes. Into the bowl put cos lettuce, rocket, sliced half of avocado, eggs, croutons and bacon. Season with salt and pepper. Sprinkle with olive oil. 

4 komentarze:

  1. Ile czasu trzeba gotować jaj przepiórcze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajka przepiórcze trzeba włożyć do wrzącej wody i gotować przez ok. 6 min :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś nie wierzę w żadne informacje. Potwierdź jutro.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hahaha, potwierdzam, nic się nie zmienia ;)

    OdpowiedzUsuń