poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Pieczony jogurt | Baked yoghurt

Idealna przekąska lub lekkie śniadanie na wiosenne dni. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu czyli tak jaki lubię, a przy tym zdrowy i sycący. Przepis ten można dostosować pod swoje preferencje dowolnie miksując dodatki. U mnie podany głównie z owocami, ale równie dobrze sprawdzi się z orzechami lub nasionami. 


The perfect snak or light breakfast on spring days. So simple and quick to prepare- the way I like it and at the same time healthy and filling. This recipe you can adjust to your own preferences by mixing the toppings. My is mostly with fruits but it will be as well tasty with nuts or seeds. 




opakowanie jogurtu naturalnego | package of natural yoghurt
białko jajka | egg white
połowa banana | half of banana
połowa pomarańczy | half of orange
garść malin | handful of raspberries
łyżka płatków owsianych | tablespoon of rolled oats
łyżka słonecznika łuskanego | tablespoon of sunflower seeds
cynamon | cinnamon
kilka kropel esencji waniliowej | few drops of vanilla extract
szczypta kurkumy | pinch of turmeric
szczypta soli | pinch of salt
kilka kropel syropu z agawy (można zastąpić innym syropem) | agave syrup (you can add different syrup)



Białko ubijamy, po chwili dodajemy szczyptę soli. W naczyniu żaroodpornym mieszamy jogurt, cynamon, kurkumę, ekstrakt waniliowy i syrop, dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 min. Po wyjęciu dekorujemy dodatkami.


Beat the egg white and add a pinch of salt. In a heat-resistant dish mix yoghurt, cinnamon, turmeric, vanilla extract and syrup, add the egg white and stir gently. Bake in 180 C for about 25 min. After decorate with toppings. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz