czwartek, 23 maja 2019

Rozmowa z Anią z Let's Go Cook | A talk with Ania from Let's Go Cook

Przestrzeń Let's Go Cook to kameralna akademia gotowania mieszcząca się na warszawskich Włochach. Szeroka oferta warsztatów i kursów gotowania zachęca zarówno do rozpoczęcia przygody z gotowaniem jak i do doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych. W krótkiej rozmowie z właścicielką szkoły podpytałam ją o samą ideę akademii, jej funkcjonowaniu od zaplecza, porozmawiałyśmy też o ulubionych smakach i pasji do gotowania. 





1.Skąd pomysł na szkole gotowania, jakie były Wasze początki?

Początki były trudne, ale warte tego co osiągnęliśmy do tej pory. Coraz więcej osób gotuje jesteśmy otwarci na różne kulinarne smaki, jedzenie jest dla nas ważniejsze pod względem jakości. 



2. Jak wygląda kierowanie szkoła gotowania od zaplecza? 

Zarządzanie akademią kulinarną jest niesamowitą przygodą, codziennie mnie coś zaskakuje, nie zawsze pozytywnie. Z perspektywy czasu wiem, że wymaga to bardzo dużo cierpliwości. Od zaplecza kuchennego wygląda to następująco: pół dnia spędzam na odpisywaniu na maile, kolejne pół dnia na zakupach spożywczych, a wieczorami czuwam nad warsztatami kulinarnymi, które akurat odbywają się w akademii Let's Go Cook. 

3.Twoja ulubiona kuchnia lub potrawa to? 

Moją ulubiona kuchnia to kuchnia portugalska, można w niej znaleźć klasykę w połączeniu z egzotycznymi owocami. Nie mam ulubionej potrawy, jestem kobietą i zauważyłam, że co sezon zmienia mi się gust, latem kocham neapolitańskie ciastka typu baba i ciągle bym je jadła, zimą natomiast uwielbiam oscypki z żurawiną. Mój smak zmienia się też w zależności od miejsca w którym się znajduję, odkrywając nowe miasta czy kraje odkrywam również nowe kuchnie, zawsze mnie coś zaskoczy i zachwyci. 

4.Jakie kursy gotowania oferujecie? 

W swojej ofercie mamy zarówno kursy profesjonalne jak i dla amatorów. Proponujemy również cykl piątkowych warsztatów, są one skierowane przede wszystkim do osób chcących rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem. Przygotowujemy tam danie główne oraz deser z wybranej kuchni świata. Kursy profesjonalne kucharskie oraz cukiernicze są świetną opcją dla osób które chcą pracować w gastronomi. To kursy nakierowane na rozwój w tej branży. 


5.Co według Ciebie jest najfajniejsze w gotowaniu?

Najfajniejsze w gotowaniu jest oczywiście jedzenie! :) Według mnie wspólnie spędzony czas w kuchni łączy i integruje ludzi, nie zważając na różnice międzypokoleniowe. 


6.Czy według Ciebie każdy może nauczyć się dobrze gotować?

Jak najbardziej! Są dwie ścieżki "kariery kulinarnej". Pierwszą z nich to taka kiedy gotowanie i wyczucie smaku przychodzi nam naturalnie, rodzimy się z tym. Druga opcja to gdy gotujemy z przepisów i trzymamy się wytycznych oraz zasad. Mając dobry przepis ciężko zepsuć potrawę. 


7. Jakie plany na przyszłość? Ta bliższa i ta ciut dalsza? 

Od kwietnia mamy do dyspozycji nową przestrzeń eventową -SZKLARNIA 100m2 i ten projekt obecnie pochłania nas najbardziej. Ruszamy też z organizowaniem imprez tematycznych oraz rodzinnych. Co do przyszłości, decyzje podejmujemy spontanicznie i idziemy za głosem serca. Planujemy kolejną rozbudowę, ale obecnie nie możemy zdradzić więcej szczegółów. 

8.Gdzie można Was znaleźć? 

Nasza akademia znajduje się w biznesowym centrum Warszawy przy ulicy Wirażowej 124. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz,jeżeli jest ktoś z was będzie w okolicy, na pyszną kawę. 



ENG VERSION


Let's Go Cook is a cozy cooking academy located in Włochy district in Warsaw. A wide range of cooking workshops and courses encourages those who want to start their adventure with cooking and  those who want to improve their culinary skills. In my short conversation with the owner of the academy, I asked about the idea of the academy, how does it functions and her strategy. We also talked about favorite flavors and passion for cooking.


1. How did you come up with the idea of opening a cooking academy? What were your beginnings?

The beginnings were difficult, but by looking what we have achieved so far I know it was worth it. More and more people are cooking, we are open to various culinary flavors, what is the most important for us is the quality of our products.



2. How does "behind the scenes" of cooking academy looks like?

Managing culinary academy is an amazing adventure, something else surprises me every day, nevertheless; it's not always positive. As the time flies by, I've learnt how much patience does it requires. My daily routine at the academy is that I spend half a day answering e-mails, another half day shopping, and in the evenings I watch over the cooking workshops that take place at the Let's Go Cook Academy.


3. What is your favorite kitchen or dish?

I love Portuguese cuisine, there are variety of classic dishes, but combined with exotic fruits. I don't have favorite food, I'm a woman and I've noticed that every season my taste change. In the summer I love Neapolitan biscuits like Baba and I would eat them on an on, but in the winter I love Oscypki with cranberries. My taste also changes depending on the place where I am, while discovering new cities or countries. When I try new cuisines, I always find something new that surprises and delights me.


4. What cooking courses your academy offers?

We offer both professional and amateur courses. We also recommend our series of Friday workshops. They are primarily for those who want to start their adventure with cooking. We prepare there main course and dessert from a selected world cuisine. Professional chef's and confectionery courses are a great option for people who want to work in gastronomy. These course focus on development in the culinary industry.


5. What do you think is the best in cooking?

The best thing about cooking is food! :) In my opinion, time spent together in the kitchen combines and integrates people, regardless of age gaps.



6. Do you think anyone can learn to cook well?

Of course! There are two paths of the "culinary career". The first one is when cooking and feeling of taste comes naturally to us, we are born with it. The second one is when we cook from recipes and we stick to the guidelines and rules. Once you have a good recipe it's almost impossible to ruin the dish.



7. What are your plans for the future? These close and these a bit further ones?

From April, we are going to run a new event space - SZKLARNIA 100m2, this project absorbs us now completely. We also start organizing themed and family events. As for the future, we make decisions spontaneously and follow our heart. We are planning another expansion, but currently we can not reveal any more details.


8.Where can you be find?

Our academy is located in the business center of Warsaw at ul. Wirażowa 124. We invite you to get to know with our offer and, if you be in the area, step in for a delicious coffee.



Linki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz