poniedziałek, 8 września 2014

Owsianka | Porridge


Owsianka to chyba najzdrowszy pomysł na śniadanie. Z pewnością wielu osobom owsianka nie kojarzy się najlepiej, dlatego ja dzisiaj postaram się udowodnić, że ten posiłek może być nie tylko zdrowy ale również pyszny :). Zacznijmy od tego, że często wybierają ją sportowcy ponieważ kompleksowo pokrywa zapotrzebowanie nie składniki odżywcze organizmu. Płatki owsiane są bardzo bogate w białko i w aminokwasy, to również źródło witaminy B1 i B6. To też posiłek przeznaczony dla pań dbających o linię, owsianka jest niesamowicie bogata w błonnik, pobudza metabolizm oraz skutecznie i na długo syci, posiada też niski indeks glikemiczny. Płatki owsiane polecane są również przez lekarzy ponieważ w rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce. A teraz coś więcej o smaku…
Owsianka jest o tyle ciekawa, że można z nią smakowo eksperymentować, tak naprawdę możemy do niej dodać wszystko co lubimy. Ja osobiście wolę ją w wersji słodkiej, ale wiem, że są też jej zwolennicy w postaci słonej. Oto moje 3 propozycje oswianki:


1. (od lewej) Owsianka na mleku sojowym z domową granolą (przepis na domową granolę znajdziecie tutaj )

2. (od prawej) Owsianka na mleku kokosowym z mrożonymi malinami posypana startą gorzką czkoladą 80 %

3. (na dole )Owsianka na mleku ryżowym z borówką amerykańską, migdałami i bananami


Porridge is said to be the healthiest meal for breakfast. Certainly, many people don't associate it well, but today I'll try to prove that this dish can not only be healthy but also tasty :). Let's begin, porridge is chosen by many athletes because it comprehensively covers the need of an organism for nutrients. Rolled oats are rich in protein, amino acids, vitamine B1 and B6. It's also something for women who watch their waistline, because porridge contains a lot of fibre, stimulates metabolism, fills up effectively and for a long time and also has low glycemic index. Rolled oats are recommended by doctors because they are in the third place in the ranking of the healthiest foods in the world. And now something about the taste…
Porridge is quite interesting because you can freely experiment with it, in fact we can add to it whatever we want to. I like it sweet, but I know that there are also people who enjoy it salty. These are my 3 propositions:


1. (on the left) Soy milk porridge with home-made granola (recipe for home-made granola you can find here)

2. (on the right) Coconut milk porridge with frozen raspberries sprinkled with grated dark chocolate 80 %

3. (on the bottom) Rice milk porridge with blueberries, almonds and bananas





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz