niedziela, 31 sierpnia 2014

Domowa granola | Home-made granola

Granola, słowo to pochodzi z włoskiego zdrobnienia od grano : zboże, pszenica. Jest to mieszanka płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców i cukru (miodu, cukru bądź syropu), pieczona do chrupkości. Granola zostałam wymyślona w USA przez dr. Jamesa Caleba Jacksona, później podobna mieszanka została utworzona przez amerykańskiego lekarza Johna Harvey'ego Kelloga. Najpierw mix ten nosił nazwę Granula, następnie nazwa ta została zmieniona na tą którą znamy obecnie- Granola. Zgodnie z założeniem dr. Jacksona granola miała stanowić zdrowy, pełnoziarnisty posiłek, jednakże z biegiem czasu stała się produktem masowym i niekoniecznie zdrowym. Ta sprzedawana w sklepach zawiera tak dużo cukru jak niektóre słodycze, wiele z nich zawiera również substancje chemiczne. Dlatego jeżeli zależy nam na zjedzeniu zdrowej i lekkiej granoli najlepiej zrobić ją samemu, a jest to dziecinnie proste :) .

Granola, italian word originating from hypocoristic grano: cereal, wheat. It's a mix of cereal flakes, nuts, dried fruits and sugar (honey, sugar or syrup), baked till crunchy. Granola was invented in USA by dr. James Caleba Jacksona, later similar mix was created by american doctor John Harvey Kellog. At first this mixture was called Granula, later the name was changed to currently known Granola. Dr. Jackson's assumption wanted granola to be a healthy, wholegrain meal, however; with passing time granola became mass-produced article, not necessarily healthy one. This sold in shops contains the same amonut of sugar as some sweets, in addition  many of them contains chemical substances. That's why if you want to eat healthy and light granola the best is to prepare it by yourself, and this is as easy as ABC :) .






Składniki | Ingredients

na ok 2 litrów granoli | for around 2 litres of granola

200 g płatków owsianych | 400 g rolled oats
200 g mix 3 zboża (ja użyłam płatków pszennych, jęczmiennych i żytnich) | 200g mix 3 cereals (I used wheatflakes, barley flakes and rye flakes)
100 g ziaren słonecznika | 100 g sunflower seeds
3 łyżeczki cynamonu | 3 teaspoons of cinnamon
140 g syropu klonowego | 140 g maple syrup
200 g migdałów | 200 g almonds
200 g orzechów włoskich | 200 g walnuts
200 g nerkowców | 200 g cashews
1 łyżeczka soli | 1 teaspoon of salt 
2 łyżki oleju słonecznikowego | 2 spoons of sunflower oil
200 g żurawiny suszonej | 200 g dried cranberries
200g rodzynek | 200g raisins 


Piekarnik rozgrzać do 170 C. Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i rodzynek. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 min co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu wmieszać rodzynki i żurawinę.

Preheat the oven to 170 C. Mix all the ingredeints except cranberries ans raisins. Line baking tray with baking paper and bake around 40 min. From time to time mix granola. After granola cools down add raisins and cranberries.




Moje śniadanie: jogurt z domową granolą | My breakfast: yoghurt with home-made granola ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz