środa, 22 października 2014

Kremowe ravioli | Creamy ravioli

Kuchnia włoska uchodzi za jedną z najlepszych na świecie, ludzie pokochali pasty i pizzę. Dzisiaj na moim blogu przepis-improwizacja. Nie jest to typowe danie kuchni włoskiej, jest to moja inwencja, mam nadzieje, że będzie wam smakowało :) . Jakiś czas temu odwiedziłam włoski market, kupiłam tam kilka produktów (sprowadzanych prosto z Włoch) i z postanowieniem ugotowania z nich czegoś  wróciłam do domu. A oto efekt: kremowe ravioli (w mojej wersji z Prosciutto Crudo), szpinakiem w kremowo-winnym sosie. Pycha!

Italian cuisine is believed to be one of the best in the whole world, people fall in love with pastas and pizzas. Today, on my blog recipe-improvisation. It's not a typical italian dish, it's my invention so I hope you'll like it :). Some time ago I visited italian market, I bought few products (imported straight from Italy) and I came back home with the decision to cook something from them. And these are effects: creamy ravioli (in my version with Prosciutto Crudo), spinach in creamy-winy sauce. Goody!






Składniki | Ingredients 
450 g dobrej jakości ravioli z grzybami | 450g good quality ravioli with mushrooms
170g Pancetty, Breasoli lub Prosciutto Crudo| 170 g Pancetta, Breasola or Prosciutto Crudo
2 ząbki czosnku | 2 garlic cloves
250 ml śmietany kremówki 30 % | 250 ml double cream 30 %
100 ml białego wina | 100 ml white wine
40 g startego parmezanu | 40 g grated Parmesan cheese
pieprz i sól | pepper and salt
240 g świeżego szpinaku | 240 g fresh spinach



Pokrój Pancettę (lub Breasolę lub Prosciutto Crudo) i smaż na patelni przez 5 min (na średnim ogniu). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę.  Ravioli ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj wino do szynki na patelni, zwiększ ogień i smaż dopóki alkohol wyprauje, ok 1-2 minut. Zmniejsz ogień i dodaj śmietankę. Kiedy śmietanka będzie gorąca dodaj szpinak (wcześniej opłukany) oraz tarty Parmezan. Smaż 2 minuty. Odcedź ravioli i przełóż je na patelnię z szynką. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.



Cut Pancetta (or Breasola or Prosciutto Crudo) and fry it on a pan fof about 5 minutes (medium-high heat). Add squeezed garlic and fry for another minute. Cook ravioli according to the package directions. Add the wine to the pan with the ham, rise the heat to high and fry  to cook off the alcohol for about 1-2 minutes. Lower the heat and add the cream. When the cream is hot, stir in the spinach (of course wash it before) and grated Parmesan cheese. Fry for 2 minutes. Drain the ravioli and add to the pan. Stir well, add salt and pepper.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz