środa, 1 lipca 2015

Charlotte



Składniki | Ingredients

opakowanie (200 g) podłużnych biszkoptów | package (200 g) of oblong sponges
350 g świeżych/ mrożonych malin | 350 g fresh/ frozen raspberries
sok z połowy cytryny | juice of half a lemon
1/3 szklanki cukru | 1/3 glass of caster sugar
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku | 2,5 teaspoon of gelatin powder
200 ml schłodzonej kremówki 36 %| 200 ml chilled heavy cream 36 %



Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Formę przy bokach wyłożyć biszkoptami, jeden przy drugim, przycinając je, by trzymały pion w foremce. W garnuszku umieścić maliny (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania się malin. Następnie maliny  dokładnie przesiać przez sitko. Mus przelać do garnuszka i po doprowadzeniu do wrzenia zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do musu. Wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać do malinowego musu, mieszając delikatnie. Gotowy mus przelać do formy i odstawić do lodówki na kilka godzin. 
The bottom of the baking pan (18cm) lay with baking paper, releasing paper outside. At the sides of a bakig pan place sponges, one next to another, trim sponges so they stand still. Place raspberries (frozen without defrosting), lemon juice and sugar in a pan. Boil, stiring, until sugar will melt and raspberries will be overcooked. Then precisely sift raspberries through a sieve. Place the mousse in  a pan, bring to the boil and remove from heat. Gelatine powder melt in a hot water and add to the mousse. Mix and set aside untill it cools down completely. Beat heavy cream till stiff, gradually adding raspberry mousse, mixing softly. Place mousse in a baking pan, put to the fridge for couple of hours.

krem malinowy| raspberry cream
250 g schłodzonego mascarpone | 250 g chilled mascarpone
150 ml kremówki 36% | 150 ml heavy cream 36 %
3 łyżki cukru pudru | 3 spoons of caster sugar
1,5 łyżeczki przestudzonej żelatyny w proszku rozpuszczonej w 30 ml gorącego mleka | 1,5 teaspoon of chilled gelatine powder melted in 30 ml hot milk
150 g świeżych/mrożonych malin | 150 fresh/ frozen raspberries


W misce umieścić mascarpone, kremówkę i cukier puder. Ubić na sztywno mikserem. Dodać maliny i przestudzoną żelatynę, ubijać dalej do momentu aż krem zrobi się różowy. Krem malinowy wyłożyć na stężały mus malinowy. Chłodzić przez kilka godzin.

In a bowl place mascarpone, heavy cream and caster sugar. Beat all till sift with mixer. Add raspberries and chilled gelatine, continue beating till cream becomes pink. Place raspberry cream on the top of congealed raspberry mousse. Cool for couple of hours.


dekoracja| decoration
cukier puder | caster sugar
owoce | fruits

Gotowe ciasto obwiązać wstążką, udekorować owocami i posypać cukrem pudrem.

Bind the cake with ribbon, decorate with fruits and sprinkle with sugar. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz