czwartek, 9 lipca 2015

Makaron z pieczonym kalafiorem | Pasta with roasted cauliflower




Składniki | Ingredients 

połowa kalafiora | half of cauliflower
3 łyżki oliwy z oliwek | 3 spoons of olive oil
pieprz | pepper
sól | salt
łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej | teaspoon of grounded nutmeg
250 g makaronu razowego | 250 g granary pasta
2 łyżki masła | 2 spoons of butter
łyżka suszonej bazylii | spoon of dried basil
ząbek czosnku | garlic clove
1/2 kubka nerkowców | 1/2 cup of cashews
kilka kulek mozarelli | few mozarella balls


Rozgrzej piekarnik do 190 C. Połam kalafiora na małe kawałki,  włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posyp pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Piecz ok. 20/ 25 min. Makaron ugotuj a następnie oddcedź. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego cienko pokrojony czosnek i nerkowce. Następnie dodaj makaron i kalafiora. Posyp bazylią. Smaż przez chwilę, pod koniec smażenia dodając kulki mozarelli. Smacznego!

Preheat oven to 190C. Break cauliflower into small pieces, place it in casserole, pour olive oli, sprinkle with pepper, salt and nutmeg. Bake for about 20/25 min. Boil pasta and then dry. On a pan melt butter, add thinly sliced garlic and cashews. Then add pasta and cauliflower. Sprinkle with basil. Fry for a while, at the end add mozarella balls. Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz