Restaurant Week to wyjątkowe wydarzenie kulinarne podczas którego można skosztować trzech dań za jedyne 39 zł. Event przeprowadzany jest w wielu miastach w Polsce, w Warszawie 1-10 kwietnia 2016. Żeby wziąć udział należy wejść na stronę Warsaw Restaurant Week, zarejestrować się, wybrać, restaurację, datę oraz godzinę. Od dawna słyszałam o tym evencie jednak jakoś nigdy nie udało mi się z niego skorzystać. Postanowiłam, że w tym roku będzie inaczej. Plan jest, czas na jego realizację.
Na Restaurant
Week wybrałam się z mamą w zeszły weekend. Poszłyśmy do włoskiej La Tomatina na
ulicy Kruczej, tutaj link do strony restauracji. Do wyboru były dwa menu,
zdecydowałyśmy się wybrać obydwa żeby wszystkiego skosztować.Na dania trochę długo
się czeka, gdyż muszą one zostać przygotowane w tym samym czasie dla wszystkich
gości. Podczas oczekiwania można zamawiać napoje (dodatkowo płatne). Nam z mamą
czas oczekiwania przy lampce białego wina
upłynął całkiem przyjemnie :). Jako
pierwsza pojawiła się oczywiście przystawka, pieczony bakłażan z sosem
bolognese i serem parmigiano reggiano podany z rukolą i bułeczkami oraz
krewetki z sosem holenderskim, świeżą kolendrą, czosnkiem i papryczką chilli
również podane z bułeczkami. Danie główne z pierwszego menu to Tagliatelle
Parma, świeży włoski makaron jajeczny tagliatelle, z sosem
śmietanowym, szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, pomidorkami
cherry,posypany świeżą
pietruszką i serem parmigiano reggiano, a z drugiego
menu Pizza Spinaci, pizza na włoskim cienkim cieście drożdżowym, z
sosem pomidorowym, serem mozzarella, serem feta, świeżym szpinakiem, gotowanym
jajkiem, czerwoną cebulą, czarnymi oliwkami, świeżym pesto, doprawiona oregano
i oliwą czosnkową, posypana serem parmigiano regiano. Uwiecznieniem obiadu był
deser Tiramisu. Byłam naprawdę zadowolona, z restauracji wyszłam
pozytwnie zaskoczona, gdyż przypuszczałyśmy,
że będzie to raczej menu
degustacyjne, na spróbowanie, okazało się jednak, że podane nam zostały dania w
rozmiarze w jakim są zazwyczaj serwowane w restauracji. To była moja pierwsza
wizyta w La Tomatinie, jedzenie przepyszne, obsługa miła i pomocna, kameralne,
zadbane wnętrze. Jeśli chodzi o sam Restaurant Week jeszcze większy plus, świetna
inicjatywa pozwalająca poznać nowe miejsca i zakosztować 3 daniowej uczty w
przystępnej cenie.
Wynik | Score
La Tomatina 3,5 / 5
Warsaw Restaurant Week 5/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz