piątek, 27 maja 2016

Pizza gryczana | Buckwheat pizza

Smakosze pizzy dbający o linię zakochają się w tym przepisie. Pizza zrobiona z mąki gryczanej jest mniej kaloryczna i na pewno zdrowsza. W smaku jest przepyszna, miękka, chrupiąca, palce lizać! Możecie poeksperymentować ze składnikami i dodać inne dodatki, ja jednak polecam użyć koziego sera, wspaniale rozpływa się po pizzy i dodaje jej kremowego smaku.

Pizza lovers who love eating clean are going to fall in love with this recipe. Pizza is made from buckwheat flour, which is less caloric and more healthy! It tastes delicious, soft, crispy, yummy! You can change toppings and replace it with ones you like the most, but I highly recommend you to add goat cheese, it beautifully melts on pizza and ads to it a creamy taste.




Składniki | Ingredients 

1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej | 1 and 1/2 glass of buckwheat flour
1/2 szklanki mąki pszennej | 1/2 glass of wheat flour
20 g świeżych drożdży | 20 g fresh yeast
1 łyżka oliwy | 1 spoon of olive oil
szczypta soli | sprinkle of salt
1/2 szklanki ciepłej wody | 1/2 glass of warm water
odrobina ciepłej wody do rozczynu | some warm water to make leaven

Sos | Sauce

kartonik przecieru pomidorowego | packet of passata
łyżka oliwy | spoon of olive oil
łyżeczka octu balsamicznego | teaspoon of balsamic oil
łyżeczka brązowego cukru | teaspoon of brown sugar
lyżeczka oregano | teaspoon of oregano
1 łyżeczka bazylii | teaspoon of basil
sól i pieprz | salt and pepper


Dodaki wedle uzania ( u mnie szynka parmeńska, kozi ser i bazylia) Your favourite toppings ( I added Parma ham, goat cheese and basil)

Zrobić rozczyn ( zalać drożdże odrobiną ciepłej wody i dokładnie rozmieszać). Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami. Dodać sól, oliwę i wodę, zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość.
Przygotować sos: do rondelka przelać przecier, dodać pozostałe składniki i podgrzać.
Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkować je i przełożyć na blachę. Pizzę piec w temperaturze 200 C przez ok. 30 min. 


Make leaven (mix yeast with a little bit of warm water until they combine). Sift flour and mix it with yeasts. Add salt, olive oil and water. Knead dough. Set the dough away in a warm place until it will puff up. 
Prepare sauce: place passata in a saucepan, add rest of ingredients and warm it up.
When the dough is ready, roll it out and place ona baking tray. Bake for approx. 30 min in 220 C.











3 komentarze:

  1. Szkoda, że nie mam mąki gryczanej w domu bo już bym ją robiła, wygląda tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :) Makę gryczaną można też zastąpić orkiszową, w smaku i w teksturze będzie się trochę różnić, ale nadal będzie pyszna

      Usuń
  2. Smakuje nie źle, ale wolę ciasto tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń