środa, 27 sierpnia 2014

Jabłko faszerowane | Stuffed apple

Ostatnio odwiedziłam okolice Grójca, są to tereny które słyną z produkcji jabłek. "Polskie zagłębie jabłek" to największy sad nowoczesnej Europy. Jest tam po prostu przepięknie,  co chwile mija się sady jabłkowe, w okół lasy i mnóstwo zieleni . Po tej wycieczce postanowiłam, że wykorzystam ten wspaniały owoc w kolejnym przepisie. Dlaczego wspaniały? Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców. Są bogate w witaminę C, która odpowiada za wzmacnianie układu odpornościowego, zawierają też wiele zasadowych soli mineralnych, które odkwaszają organizm oraz potas regulujący gospodarkę wodną organizmu. Jedząc jabłka możemy zminimalizować ryzyko zawału, wzmocnić serce i układ odpornościowy. Owoce te są też ubogie w kalorie, w 100 g mieści się ok. 50 kcal. Dlatego jest to zdrowa i nie tucząca przekąska. Jabłko to również symbol miłości, potęgi, bogactwa i nieśmiertelności. Między innymi na cześć jabłek właśnie Nowy Jork jest potocznie nazywany "Big Apple''.


Recently I visited a place near Grójec, thsese are grounds that are famous for apples production. "Polish basin of apples" is the biggest orchard of the modern Europe. This place is simply beautiful, apple orchards are everywhere, forests and green all around. After this trip I decided to use this amazing fruit in my next recipe. Why amazing? Apples are one of the healthiest fruits. Contain a lot of vitamine C which strenghten the immune system, they also are full of alkaline soils and of potassium. By eating apples we minimise the risk of heart attacks, strenghten the heart and the immune stystem. These fruits are also low-fat, in 100 g there is around 50 kcal. That's why this is healthy and light snack. Apple is also the symbol of love, power, wealth and immortality. In the honor of apples New York is colloquially called "Big Apple". 






Składniki | Ingredients

1 duże czerwone jabłko | 1big red apple
50 g chudego twarogu | 50 g light curd cheese 
odrobina jogurtu naturalnego | a bit of yoghurt
garść orzechów włoskich | handful of walnuts
szczypta cynamonu | pinch of cinnamon
połowa laski wanilii | half of vanilla bean
łyżeczka miodu | teaspoon of honey
garść rodzynek | handful of raisins



Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłko umyć i osuszyć. Odkroić górną część.  Większą część jabłka wydrążyć. W miseczce wymieszać twaróg z odrobiną jogurtu, dodać cynamon i ziarna wanilii. Całość jeszcze raz wymieszać. Do wydrążonego jabłka włożyć orzechy włoskie na nie twarożek i przykryć odciętą częścią jabłka. Jabłko owinąć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Po tym czasie wyjąć i udekorować rodzynkami.
Smacznego ;)


Preheat the oven to 180 C. Clean and drain the apple. Cut the upper part. Carve the bigger part of the apple. In the bowl mix curd cheese with yoghurt, add cinnamon and vanilla beans, mix the whole. Place walnuts and curd cheese in the apple hole. Cover with upper part. Pack the apple in the aluminium foil. Bake 20-30 min. After this time decorate the apple with raisins.
Bon appetit ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz