niedziela, 3 kwietnia 2016

Czekoladowy tort bezowy z Maltesers | Chocolate meringue cake with Maltesers

Planując świąteczne wypieki postanowiłam, że chcę żeby jedno z ciast było takie trochę jak ja, żeby odzwierciedlało mnie. Zaczęłam myśleć co lubię najbardziej, pomysł wpadł bardzo szybko. Najpierw pomyślałam o kruchej z wierzchu i lekko ciągnącej się w środku bezie, następnie o czekoladzie z delikatnie orzechową nutą a ukoronowaniem tej wyśmienitości byłyby oczywiście moje ukochane Maltesers. Właśnie wtedy narodził się pomysł na Czekoladowy tort bezowy z Maltesers na którego inspiracje czerpałam z innych przepisów. Muszę jednak ostrzec, że tort jest bardzo słodki, ale jednocześnie tak smaczny, że zanim się zorientujecie będziecie już w połowie jego pałaszowania. Przedstawiam Wam maleńką cząstkę siebie :)

While planning festal baking I decided that I want one of the cakes to be a bit like me. I started to wonder what I like the most. First into my head came meringue which would be crispy inside and a bit gooey inside, then chocolate with a nutty touch and finally my favourite Maltesers. Inspired by oher recipes, I came to a decision to make Chocolate meringue cake with Maltesers. However, I have to warn you that the cake is extremely sweet, but at the same time it is so lovely that you won't even know when you'll eat a half of it. I'm presenting you a bit of me  <3





Składniki | Ingredients

Beza | Meringue
4 białka | 4 egg whites
szczypta soli | pinch of salt
200 g cukru | 200g sugar
łyżeczka soku z cytryny | teaspoon of lemon


Wskazówki jak upiec perfekcyjną bezę znajdziesz tutaj. Potrzebne ci będą dwa blaty bezowe o średnicy ok. 20 cm każda.


Tips how to bake a perfect meringue you'll find here. You'll need two meringues, diameter approx. 20 cm each.


Masa | Filling

250ml kremówki 36% | 250ml double cream 36%
5 łyżek Nutelli | 5 spoons of Nutella

Schłodzoną kremówkę ubij mikserem ręcznym aż stężeje, po tym czasie dodaj Nutellę i delikatnie wymieszaj do połączenia. Masę wyłóż na wierzch jednej z blatów bezowych.

Whisk chilled double cream until it congeals, then add Nutella and mix gently until combines. Place the filling at the top of one meringue. 


Polewa | Icing
50ml kremówki 36% | 50ml double cream 36%
60 g czekolady mlecznej | 60 g milk chocolate

Podgrzej śmietanę kremówkę, następnie zdejmij z palnika i ostudź. W międzyczasie stop czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodaj ją do kremówki i wymieszaj. Całość odstaw do lodówki na ok. 20 min do zgęstnienia. Po tym czasie wylej ją na wierzch drugiej bezy. Całość udekoruj Malteserami.

Heat double cream and then take it from the burner, let it cool off. Meanwhile, melth chocolate in a water bath and add it to the cream, stir all together. Place the icing in the fridge for approx. 20 min until it congeals. Then spread it on the top of the other meringure. Decorate with Maltesers.





6 komentarzy:

  1. Ja do ubijania białek nie dodaję soli bo owa wytrąca wodę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soli używam do stabilizacji białek, stosuję ją jako zamiennik winianu potasu, ale dziękuję za uwagę :)

      Usuń
    2. Do stabilizacji białek służy cukier (ja używam cukru pudru). Według "znawców", sól ułatwia i przyśpiesza ubijanie białek.

      Usuń
    3. http://www.mojewypieki.com/post/beza---to-sie-musi-udac
      zachęcam więc do zapoznania się z tym artykułem :)

      Usuń
    4. Za dużo czytania :)

      Usuń
    5. tak, trochę tego jest, jednak dużo ciekawego można się z niego dowiedzieć także zachęcam w wolnej chwili :)

      Usuń