wtorek, 25 czerwca 2019

Czekoladowa pianka | Chocolate mousse

Ten przepis sprawdzi się zarówno jako szybkie ale pożywne śniadanie jak i zdrowy deser. Dzięki lekkiej jak chmurka konsystencji będzie idealny na upalne dni. Lubię takie śniadaniowe przepisy, które możemy przygotować wieczorem a rano od razu spałaszować, ratują mnie w zabiegane poranki i umilają dzień dodając przy tym sporą dawkę energii na start. 


Składniki

białko jajka
szczypta soli
płaska łyżeczka żelatyny
15 g budyniu czekoladowego bez cukru
30 g twarogu chudego
aromat waniliowy
szczypta cukru z prawdziwą wanilią
kardamon
cynamon
łyżeczka syropu z agawy (możecie dodać więcej)
ulubione dodatki


Budyń łączymy z twarogiem, aromatem, cukrem, cynamonem i kardamonem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Białko ubijamy na sztywną masę w międzyczasie dodając sól. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie mieszamy do ich całkowitego połączenia. Całość odstawiamy na noc do lodówki. Tuż przed podaniem dekorujemy ulubionymi dodatkami.




ENG VERSION


This recipe will work both as a quick and nutritious breakfast and as a healthy dessert. Thanks to the light texture it will be perfect for hot, summer days. I like those breakfast recipes that can be prepared in the evening and are ready to eat immediately in the morning, they are my rescue on busy mornings and make the day more pleasant while adding a large dose of energy for  the day.



Ingredients


egg white
pinch of salt
a flat spoon of gelatin
15 g chocolate pudding without sugar
30 g of lean curd cheese
vanilla extract
a pinch of sugar with real vanilla
cardamom
cinnamon
teaspoon of agave syrup (you can add more)
favorite toppings


Mix pudding with curd cheese, vanilla extract, sugar, cinnamon and cardamom. Dissolve the gelatin in water. Whisk the protein into a stiff mass in the meantime adding salt. Mix all ingredients gently until they are completely combined. Put the whole mixture into the fridge for the night. Just before serving, decorate with your favorite toppings.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz