czwartek, 11 lipca 2013

Sernik na zimno z białą czekoladą, borówkami i migdałami | Frozen cheesecake with white chocolate,blueberries and almonds




Składniki | Ingredients
140 g ciastek maślanych|  140 g shortbreads
  60 g masła|  60 g butter
500 g twarogu półtłustego zmielonego| 500 g grinded  curd cheese
300 g dobrej jakości białej czekolady| 300 g good quality white chocolate
150 ml śmietany kremówki (30% lub 36 %)| 150 ml double cream (30%/ 36 %)
1 łyżka żelatyny| 1 teaspoon of gelatin
garść borówek amerykańskich| handful of blueberries
garść migdałów| handful of almonds
PL

Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, całość dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na spód i dokładnie rozprowadzić. Pozostawić w lodówce na czas przygotowywania masy twarogowej. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w ok. 5 łyżkach wrzącej wody. Ostudzić. Całkowicie ostudzoną czekoladę zmiksować z twarogiem, co jakiś dolewać rozpuszczoną żelatynę. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, którą następnie należy delikatnie wmieszać do masy twarogowej. Masę przelać do wyłożonej ciasteczkowym spodem tortownicy i odstawić do lodówki na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki sernik udekorować borówkami i migdałami.

ENG

Crumble shortbreads, add melted butter and stir together. Lightly grease a 20 cm round cake tin with butter and line with baking paper. Place mixture in the cake tin and distribute it evenly. Put it to the fridge.
 Chocolate melt in a water bath. Gelatin dissolve in around 5 spoons of hot water. Cool it down. Completely chilled chocolate mix with the curd cheese, from time to time adding dissolved gelatine. In a separate bowl beat double cream and later gently mix it in the curd cheese. Place the mixture in the cake tin, on the top of the shortbread mixture, put it again to the fridge and leave it there for the whole night.
Next day decorate cheesecake with blueberries and almonds.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz