wtorek, 16 lipca 2013

Tarta Michałkowa | Tart with Michałki sweets

To nie jest klasyczna tarta! Jeżeli lubicie czekoladę i Michałki, to ten przepis jest idealny dla was! Kruchość ciasta w połączeniu z orzechowo-czekoladowym smakiem Michałków sprawia że tarta po prostu rozpływa się w ustach. Charakteru dodaje jej odrobina likieru czekoladowego, który wzmacnia smak oraz podkreśla czekoladowość ciasta. Tylko dla czekoladoholików!

This is not a classical tart! If you like chocolate and Michałki this recipe is perfect for you! Crispness of a dough combined with chocolate-hazelnut taste of Michałki makes that tart melts in the mouth. A bit of chocolate liqueur intensifies tart's taste. Only for chocolate lovers!




Składniki na ciasto| Dough ingredients


2 szklanki mąki | 2 glasses of flour

1 kostka masła(masło musi być zimne!) | 1 stick of butter (butter has to be cold!)
1 żółtko | 1 egg yolk
1/2 szklanki cukru pudru | 1/2 glass of icing sugar


Masło posiekać lub zmiksować z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść do połączenia. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej półtorej godziny, proponuję włożyć ciasto do zamrażalnika wtedy będzie gotowe już po ok. godzinie. Po tym czasie, rozgrzać piekarnik do 175 stopni, ciasto rozwałkować i ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (wymiary ok.22 cm). Ponakłuwać ciasto widelcem i przykryć papierem do pieczenia na który wysypać groch, fasolę lub specjalne ceramiczne kulki aby zapobiec podnoszeniu się ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. Po tym czasie wyciągnąć przykrywający papier z zawartością i piec kolejne 5 min.

Cut the butter and mix it with sifted flour, add rest of ingredients and knead till ingredients combine. Wrap the dough in a aluminium foil and place it in the fridge for  1,5 h, if you place the dough in a freezer it will be ready after around 30 min. After this time preheat the oven to 175 C. Roll the dough out and place in the 22 cm cake tin lined with a baking paper. Prick the dough with a fork and cover with a baking paper, on the top of the baking paper put ceramic balls or bean to prevent uplifting the dough. Place the baking tin in the oven and bake around 20 min. Then take off the baking paper and ceramic balls and place the dough again into the oven for another 5 min.




Składniki na masę Michałkową| Michałki mixture ingredients

150 g masła | 150 g butter
150 g Michałków klasycznych | 150 g Michałki sweets (classical)
3 jajka| 3 eggs
30 g cukru ( lub mniej) | 30 g sugar (or less)
100 ml śmietany kremówki (30% lub 36 %) | 100 ml double cream (30% or 36%)
odrobina likieru czekoladowego | a bit of chocolate liqueur


W kąpieli wodnej rozpuścić połamane Michałki i masło mieszając cały czas. Odstawić do ostygnięcia. Jajka zmiksować z cukrem, następnie dolać do przestudzonej czekolady. Wymieszać do połączenia. Dolać kremówkę z odrobiną likieru czekoladowego, mieszać do połączenia składników. Wylać masę na upieczone ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.

Melt Michałki sweets and butter in a water bath, stir all the time. Put back till it will cool down. Eggs beat with sugar and then add chilled chocolate. Stir till blended. Add double cream and chocolate liqueur, mix till combined. Place mixture on the tart and bake in the oven (180 C) for 15 min.



Ponad to | In addition


garść pokrojonych w kostkę Michałków | handful of diced Michałki sweets

Gotowe ciasto udekorować Michałkami

At the end, decorate tart with Michałki sweets.


Smacznego!

Bon appetit!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz