czwartek, 18 września 2014

Sernik klasyczny | Classical cheesecake

Sernik- polskie tradycyjne ciasto. Nigdzie indziej na świecie nie zjecie takiego samego, a już na pewno nie tak dobrego jak to zjedzone w Polsce. Wszystko dlatego, że twaróg, który jest podstawowym składnikiem tego ciasta jest produkowany wyłącznie w Polsce. Oczywiście będąc w chociażby w Anglii możecie udać się do sklepu z polskimi produktami i tam kupić taki twaróg jednak nie będzie już to to samo, prawda? :) Przepis który widzicie na dole to przepis na ten najbardziej tradycyjny polski sernik ze skórką pomarańczową. Jeżeli ktoś nie przepada za czekoladą, mogę powiedzieć, że smakuje tak samo dobrze bez polewy, tylko wtedy zamiast polewy dodajcie do ciasta więcej cukru . To jedno z moich ulubionych ciast.

Cheesecake- polish traditional cake. You won't find it nowhere in the world, and for sure you won't find it better than the one eaten in Poland. All because of the curd cheese, that it's the main ingredient of this cake, and is produced only in Poland. Of course if you are for example in England you can go to the shop with polish products and buy such curd cheese but it won't be the same anymore, right? :) Recipe that you can see at the bottom is traditional polish cheesecake with orange peel. If someone doesn't like chocolate, I can say that this cake tastes also good without the glaze, just instead of this add more sugar to the cake. This is one of my favorite cakes.







Składniki na sernik | Cheesecake ingredients

200 g masła | 200 g butter
200 g białego cukru | 200 g white sugar
5 jajek | 5 eggs 
1, 5 łyżeczki aromatu waniliowego | 1,5 teaspoon vanilla extract
1 kg twarogu na sernik (trzykrotnie zmielonego) | 1kg curd cheese for cheesecake 
50 g kaszy manny | 50 g semolina
2 łyżki mąki ziemniaczanej | 2 spoons potato starch
1 łyżeczka proszku do pieczenia | 1 teaspoon baking powder
garść skórki pomarańczowej | handful of orange peel



Najważniejsze! wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej (wyjmij je z lodówki ok. 2 godzin przed pieczeniem).
W mikserze utrzeć masło z cukrem ( masło przed utarciem pokroić na kawałki w ten sposób szybciej się utrze) do otrzymania puszystej masy. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wraz z aromatem waniliowym dodać do masy i ponownie zmiksować. Następnie stopniowo dodawać twaróg, wciąż miksując. Do masy dodać kaszę manną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać całość. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy. Piec w tortownicy 23 cm pokrytej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 60 min w temperaturze 170 C. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika żeby sernik nie opadł. Po upieczeniu studzić przez co najmniej godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie chłodzić w lodówce przez co najmniej 8 godzin.

The most important ! all ingredients must have room temperature (take them from the fridge around 2 h before baking).
In a mixer cream butter and sugar (before creaming cut butter into a small pieces, in this way butter will cream faster) till fluffy. Separate egg whites from egg yolks. Add egg yolks and vanilla extract to the mixture and mix once again. Then progressively add curd cheese mixing all the time. Add semolina, potato starch and baking powder, mix. Add orange peel and stir all together. Beat egg whites until stiff and very delicately add them to the mixture. Bake in 23 cm cake tin covered with butter and lined with baking paper for 60 min in 170 C. During baking don't open the oven to prevent falling of the cheesecake. After baking the cheesecake cool it down in the oven (leave the door of the oven slightly opened) for at least 1 h. Then cool it down in the fridge for at least 8 h.



Składniki na polewę czekoladową | Chocolate glaze ingredients

70 ml śmietany kremówki 36 % | 70 ml double cream 36 %
70 g posiekanej czekolady deserowej | 70 g minced plain chocolate



W rondelku podgrzać kremówkę. Kiedy już będzie gorąca zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Studzić przez 2 min. Wyłożyć na wierzch sernika. Ciasto włożyć do lodówki na 1,5 h.

Warm up the double cream in a pan. When it will be hot turn off the stove and add minced chocolate. Stir till ingredients mix. Cool it down for 2 min. Lay on the top of cheescake. Put the cake to the fridge for 1,5 h.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz