niedziela, 28 września 2014

Tort czekoladowy | Chocolate cake


Jeżeli ktoś lubi smak czekolady i wiśni to na pewno polubi to ciasto. Tort nie jest też za bardzo słodki, jest po prostu idealny. Ciasto smakuje jak brownie, jest ciężkie i mooocno czekoladowe, jednakże bita śmietana nadaje mu delikatności i sprawia że jest bardziej kremowe. Wiśnie nadają ciastu wyrazistości i takiego, że tak ujmę pazura, są idealnym jego wykończeniem, taką kropką nad i. Tort ten zrobiłam dla mojej cioci, która w ten weekend obchodziła swoje urodziny. Zależało mi na tym żeby był zrobiony specjalnie dla niej, dlatego połączyłam dwa jej ulubione składniki : czekoladę + wiśnie. Mimo, że nazwałam to ciasto tortem nie koniecznie musi być on podawany na specjalne okazje, wydaje mi się, że idealnie się sprawdzi również jako na przykład niedzielny deser z rodziną :)

If somone likes the taste of chocolate and cherries then for sure you' ll like this cake. This chocolate cake it's not so sweet, it's just perfect. It tastes like brownie, heavy and extremely chocolate, however; whipped cream gives it softness and makes it more creamy. Cherries make cake, let's say more sublime, they are a perfect trimming. I made this cake for my aunt who had birthday last weekend. I wanted this cake to be made specially for her, that's why I added her two favorites ingredients : chocolate + cherries. This cake it's not only for some special occasions, I think it will be perfect as well as a Sunday dessert with family :)

                                                                

                                                            

Składniki | Ingredients 

Ciasto| Cake:

200 g gorzkiej czekolady | 200 g dark chocolate
200 g masła |200 g butter
1 łyżka kawy rozpuszczalnej | 1 spoon instant coffee
170 g mąki | 170 g flour
szczypta soli | pinch of salt
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1/2 teaspoon of baking powder
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej | 1/4 teaspoon of baking soda
45 g kakao | 45 g cocoa
300 g brązowego cukru | 300 g brown sugar
3 jajka | 3 eggs
80 ml maślanki | 80 ml buttermilk



Wysmaruj tortownicę (20-21 cm) masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę połam na małe kawałeczki i włóż do rondelka razem z masłem. Dodaj rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody kawę. Podgrzej na małym ogniu do momentu kiedy składniki zaczną się roztapiać. Zdejmij z palnika i wymieszaj do całkowitego rozpusczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 C. Przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao wymieszaj w oddzielnej misce. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj. W innej misce mikserem wymieszaj jajka (nie ubijaj), następnie dodaj do nich maślankę. W oddzielnie misce wymieszaj dokładnie mix czekoladowy z masą jajeczną i mixem z maką. Przelej masę do tortownicy. Piecz ok. 1 h 30 min. Następnie, przez 15 min studź w piekarniku. Po tym czasie studź do całkowitego wystygnięcia na stole. Kiedy ciasto wystygnie przetnij je na 2 blaty.

Cover cake tin (20-21 cm) with a butter and line with baking paper. Break the chocolate into small pieces and put into the pot with butter. Add coffee dissolved in 125 ml of cold water. Warm up in a small heat until ingredients will start to melt. Don't warm it up too much. Turn off the cooker and mix until everything will melt.  Preheat the oven to 160 C. Sift flour, salt, baking powder, baking soda and cocoa and mix them in another bowl. Add brown sugar and mix again. In another bowl mix eggs using the mixer (don't beat them), then add to them buttermilk. In a separate bowl mix chocolate mixture with egg mixture and with flour mixture. Stir it well. Place the mixture in the cake tin. Bake about 1 h 30 min. After this time cool the cake in the oven for about 15 min, then cool it completely on the table. Then cut it into 2 tops.



Nadzienie | Filling:

200 g gorzekiej czekolady | 200 g dark chocolate
200 ml śmietany kremówki (36 %) | 200 ml heavy cream (36 %)
2 łyżki brązowego cukru | 2 spoons of brown sugar
100 ml śmietany kremówki (36 %) zimnej | 100 ml heavy cream (36 %) cold
1/2 kubka cukru pudru | 1/2 cup icing sugar
odrobina wiśni lub dżemu wiśniowego | a bit of cherries of cherry jam



Połam czekoladę i umieść ją w misce. W garnku podgrzej 200 ml kremówki z cukrem tak by prawie się zagotowały. Przelej do miski z czekoladą i wymieszaj do momentu roztopienia się czekolady. Odczekaj chwilę aż nadzienie wystygnie a następnie przełóż nim jeden blat. Ubij 100 ml zimnej kremówki od czasu do czasu dodając cukier puder. Bitą śmietanę wyłóż na czekoladowe nadzienie. Na bitą śmietanę połóż wiśnie. Przykryj drugim blatem. Wierzch górnego blatu pokryj resztką masy czekoladowej. Umieść tort w lodówce aż masa zastygnie. Tort można udekorować czekoladą
Smacznego ! ;)

Break the chocolate, place it in the bowl. In a pan warm up 200 ml of heavy cream with brown sugar until it will almost boil. Pour into the bowl with chocolate. Stir until chcocolate will melt. Wait until it will cool down a bit and then place it on the one top. Beat 100 ml of cold heavy cream from time to time adding icing sugar. Lay on the top of the chocolate mixture. Then on the top of wipped cream place cherries. Cover with other top. Cover second top with the rest of chocolate mixture. Place the cake in the fridge until the filling congeals. You can decorate cake with chocolate.
Bon appetit ! ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz