czwartek, 16 października 2014

Banoffee

Banoffee pie to angielski desert zrobiony  bananów, karmelu i czekolady na kruchym cieście. Nazwa to połączenie słów banan z toffee. Mówi się, że ciasto zostało wymyślone w 1971 roku przez Nigela Mackenzie i Iana Dowdinga, właściciela i szefa restauracji The Hungry Monk Restaurant w Jevington. Pomysł na ciasto pojawił się po powrocie siostry Iana z jednej z podróży podczas której dowiedziała się, że skondensowane mleko w puszcze poprzez zagotowanie w wodzie można zamienić w karmel. Nigel natomiast stwierdził, że ciasto idealnie komponowałoby się z bananami i toffi. Po dziś dzień ich przepis pozostaje niemieniony. 


Banoffee pie is an English dessert made from bananas, caramel,whipeed cream, chocolate on a crispy pastry. The name is a mixture of words banana and toffee. The pie is believed to be invented in 1971 by Nigel Mackenzie and Ian Dowding, owner and chef of a restaurant in Jevington called The Hungry Monk Restaurant. Pie was invented after Ian's sister during one of her trips found out that condensed milk can be transformed into toffee by boiling it in a water. Nigel had the idea that toffee would be perfect with cream and bananas. Their recipe remains unchanged till this day. 


Składniki | Ingredients

250 g maślanych herbatników | 250 g butter shortbreads
50 g rozpuszczonego masła | 50 g melted butter
2 duże banany | 2 big bananas
puszka słodzonego mleka skondensowanego |  can of sweet condensed milk
300 ml śmietanki kremówki | 300 ml double cream
1/3 szklanki cukru pudru | 1/3 glass of icing sugar
100 g startej gorzkiej czekolady | 100 g grated dark chocolate






Do rondelka włożyć puszkę mleka skondensowanego (nie otwierać puszki! ), zalać wodą tak by zakrywała ona puszkę do mniej więcej połowy jej wysokości. Wyjąć puszkę, wodę zagotować a następnie włożyć puszkę ponownie i gotować na mały ogniu przez 3 h. Przygotować spód: herbatniki pokruszyć i razem z rozpuszczonym masłem zmiksować w malakserze. Formę do tart wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Równo wyłożyć spód ciasta na dnie formy, przykryć folią aluminiową i włożyć na 15 min do lodówki. Po ok. 3 godzinach wyjąć puszkę mleka skondensowanego. Odczekać chwilę, nie otwierać puszki natychmiast gdyż może wybuchnąć. Banany pokroić. Śmietanę kremówkę ubić, od czasu do czasu dodając do niej cukier puder. Wyjąć spód z lodówki, rozprowadzić na nim karmel, na karmelu ułożyć pokrojone banany a na nie bita śmietanę. Wierzch udekorować startą gorzką czekoladą.


Place can of sweet condensed milk in a pan (don't open the can !), cover with water so that covers the tin to about half its height.  Take off the tin, boil the water and place back the can in the pan. Boil at medium heat for about 3 h. Prepare the base: crumble butter shortbreads and mix in a food processor all together with melted butter. Cover cake tin with butter and line with baking paper. Place evenly the base in a cake tin, cover with aluminium foil and put to the fridge for 15 min. After about 3 h take off the tin from the pan. Wait a bit, don't open the tin immediately because it may explode. Slice bananas. Beat double cream, from time to time adding to it icing sugar. Take the base from the fridge, line it with caramel, on the caramel place bananas then whipped cream. Decorate with grated chocolate.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz