poniedziałek, 6 października 2014

Stir fry z kurczakiem | Stir Fry with chicken




Składniki | Ingredients

pierś kurczaka | chicken breast
pół opakowania kiełków stir fry | half of a package of stir fry sprouts
czerwona papryka | red pepper
małe opakowanie nerkowców | small package of cashews
pół brokuła | half of broccoli
papryczka chilli | chilli
olej sezamowy | seasame oil
ząbek czosnku | garlic clove
przyprawa Kamis 5 smaków | chinese seasoning 
sos sojowy | soya sauce




Umyj, oczyść i pokrój pierś z kurczaka. Zamarynuj w przyprawie 5 smaków, soli, pieprzu i odrobinie sosu sojowego. Przygotuj bazę : pokrój cienko czosnek, dodaj do niego odrobinę pokrojonej papryczki chilli i oleju sezamowego. Ugotuj brokuła. Rozgrzej patelnię do woka, wlej odrobinę bazy, usmaż kurczaka. Pokrój czerwoną paprykę. Dodaj ją do kurczaka. Kiedy kurczak będzie już prawie usmażony a papryka miękka dodaj brokuł, orzechy nerkowca, kiełki i resztę bazy. Podsmaż chwilę.
Smacznego!

Wash, clean and cube chicken. Marinate it in a chinese seasoning, salt, pepper and a bit of soya sauce. Prepare the base: slice garlic, add to it a bit of sliced chilli and sesame oil. Boil broccoli. Warm up the  wok pan, place half of the base in the wok pan and fry the chicken. Slice red pepper. Add it to the chicken. When the chicken will be almost fried and the pepper soft add broccoli, cashews, sprouts and the rest of the base. Fry a bit more.
Bon appetit!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz