czwartek, 2 października 2014

Lodowe kanapki light | Light ice sandwiches

Bardzo smaczna, prosta w wykonaniu a przede wszystkim niskokaloryczna przekąska. Tak naprawdę maliny można zastąpić jakimkolwiek innym owocem mrożonym czy też świeżym, zamiast gorzkiej czekolady można dodać kakao, polecam je też z dodatkiem cynamonu, wafle można zamienić na nisko tłuszczowe krakersy czekoladowe . Jak widzicie pomysłów jest wiele i większość z nich naprawdę się sprawdza dlatego zachęcam do eksperymentowania.  Dla tych którzy chcą w te jesienne dni poczuć jeszcze odrobinę lata i jeszcze raz rozkoszować się smakiem lodów ( w dodatku nie martwiąc się o kalorie) ;)

Delicious, easy to make and what's the most important low fat snack. Actually, you can replace raspberries with any kind of fruits both frozen and fresh, instead of using dark chocolate you can add cocoa, I recommend them with cinnamon, waffles can be raplaced by low fat chocolate crackers. As you can see there are plenty of ideas and most of them do good so I encourage you to experiment. For those who, in these autumnal days, want to catch a bit of the summer and feel again the taste of ice creams ( in addition, without worries about calories ) ;)



Składniki | Ingredients:

2 wafle | 2 waffles
100 g ricotty | 100 g ricotta
50 g jogurtu naturalnego | 50 g natural yoghurt 
50 g malin mrożonych lub świeżych | 50 g frozen or fresh raspberries
35 g gorzkiej czekolady | 35 g dark chocolate
opcjonalnie odrobina miodu | optionally a bit of honey



Jeżeli używacie malin mrożonych należy je rozmrozić na co najmniej 1,5 h przed przygotowaniem kanapek. Z wafli wycinamy równe kwadraciki, do każdej kanapki będziemy potrzebowali pary takich kwadracików. W misce mieszamy jogurt z ricottą, następnie dodajemy maliny i startą na tartce czekoladę oraz ,jeżeli ktoś dodaje miód. Na każdy kwadracik nakładamy po łyżce nadzienia, rozprowadzamy po środku i przykrywamy drugim kwadracikiem. Każdą kanapkę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 h. 

If you are using frozen raspberries then you have to defrost them at least 1,5 h before the preparation of sandwiches. Waffles cut in a equal squares, to prepare each sandwiche you will need two such squares. In a bowl mix yoghurt with ricotta and then add raspberries, grated chocolate and, if you are using honey. Put one spoon of filling on each square, distribute it on the centre and cover with other square. Each sandwich wrap in a aluminium foil and put to the freezer for at least 4 h. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz