wtorek, 21 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowe | Carrot cake



Składniki | Ingredients

2/3 szklanki mąki | 2/3 cups of flour
pół szklanki cukru białego | half of a cup of white sugar
1 łyżeczka sody | one teaspoon of baking soda
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia | 3/4 teaspoon of baking powder
2 łyżeczki cynamonu | 2 teaspoons of cinnamon
pół łyżeczki zmielonych goździków | half of a teaspoon of grounded clove
pół łyżeczki gałki muszkatołowej | half of a teaspoon of nutmeg
1/4 łyżeczki ziela angielskiego | 1/4 teaspoon of allspice
odrobina soli | a tiny bit of salt
1/3 szklanki oleju rzepakowego | 1/3 cup of rapeseed oil
2 jajka | 2 eggs
pół szklanki orzechów włoskich | half of a cup of walnuts
garść ananasa z puszki | handful of pineapple from can
2 duże marchewki | 2 big carrots


Krem | Cream

300 g serka philadelphia | 300 g philadelphia cheese
90 g masła | 90 g butter
szklanka cukru-pudru | cup of caster sugar
1łyżeczka ekstraktu z wanilii | one teaspoon of vanilla essence



 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu mieszamy przesianą mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka i mieszamy z olejem . Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą na tartce marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy łyżką tylko do połączenia masy.Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 175C przez ok. 40 - 45 minut. Studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Masło, cukier i wanilię miksujemy w mikserze. Ucieramy do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Stopniowo dodajemy serek philadelphia, w trzech turach, cały czas ucierając.Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na wierzchu. Zdobimy orzechami włoskimi i cynamonem.

All ingredients should be in a room temperature.

In one bowl mix sifted flour, sugar, salt, baking powder, baking soda, and spices. In other bowl stir eggs and then mix them with oil. Combine ingredients from two bowls and add grated carrot, walnuts and pineapple. Mix until they fully combine. Lay baking form (20 cm) with baking paper and place there the cake. Bake in the 175C temperature for about 40-45 minutes. Cool down in the form, then let it completly cool down on a piece of paper.
Mix butter, sugar and vanilla in a food processor until they will be smooth. Gradually, add philadelphia cheese, in three sittings, stiring it all the time. If the cake cooled down completely cut it in the middle. Place half of the cream on the cake, and the rest on the top of the cake. Decorate with walnuts and cinnamon.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz