sobota, 18 kwietnia 2015

Sałatka z bakłażanem | Salad with aubergine




Składniki | Ingredients

połówka bakłażana | half of aubergine
garść rukoli | handful of rocket
1/4 kubka kaszy kuskus | 1/4 cup of couscous
4 plasterki serka koziego | 4 slices of goat cheese
połówka granatu | half of pomegranate
granulowany czosnek | granulated garlic

Dressing
sok z połowy cytryny | lemon juice from half of lemon
pół łyżki octu jabłkowego | half spoon of apple vinegar
łyżka oliwy z oliwek | spoon of olive oil
łyżka octu balsamicznego | spoon of balsamic vinegar
łyżeczka musztardy dijon | teaspoon of dijon mustardy
łyżeczka miodu | teaspoon of honey
sól|salt
pieprz | pepper


Około godzinę przed przygotowaniem sałatki, bakłażana myjemy , przecinamy na pół i solimy. Dzięki temu bakłażan wypuści sok i nie będzie gorzki. Następnie wycieramy sok i kroimy bakłażana w kostkę (ja zostawiłam skórkę, ale równie dobrze można bakłażana obrać, wtedy czas smażenia trochę się skróci). Smażymy na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek do czasu aż bakłażan zmięknie. Solimy, pieprzymy i dodajemy do niego szczyptę granulowanego czosnku. W czasie kiedy bakłażan się smaży, przygotowujemy dressing. Dodajemy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotujemy kaszę kuskus. Na talerz wykładamy rukolę, na nią bakłażana i kuskus, odsypujemy pokruszonym kozim serem i owocami granatu. Polewamy dressingiem.

About one hour before preparation of salad, clean abuergine and cut it in halfes. Sprinkle with salt. Thanks to that, aubergine will let the juice and won't be bitter. Then clean the aubergine from the juice and cut into cubes (I didn't remove the skin, but it's absolutely fine to do that, then the time of frying will shorten). Fry aubergine on a pan with hot olive oil till it softens. Add salt, pepper and sprinkle with pinch of granulated garlic. When aubegine is frying, prepare dressing. Add lemon juice, apple vinegar, mustard, olive oil, balsamic vinegar, honey, salt and pepper. Stir until comibnes. Cook couscous. On a plate place rocket, couscous with aubergine, sprinkle with pomegranate fruits and goat cheese. Add dressing.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz