sobota, 19 marca 2016

Sushi

Zrobienie domowego sushi często wydaje się  być pracochłonne, trudne i drogie, jednak wcale nie musi ono takie być. Obecnie, składniki do zrobienia sushi można znaleźć w prawie każdym większym sklepie, w dodatku są one na pewno tańsze niż porcja sushi w dobrej restuaracji. Ponad to, dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszne sushi w bardzo krótkim czasie. Nie ukrywam, za pierwszym razem mogą się pojawić problemy przy zwijaniu rolki i przy cięciu jej na kawałeczki, ale trening czyni mistrza, nieprawdaż ;) ?

Making homemade sushi sometimes may seems to be time consuming, difficult and expensive, but it doesn't have to be this way. Currently, you can buy ingredients for sushi in almost every bigger market, in addition, they will be certainly cheaper than a portion of sushi in a good restaurant. What is more, thanks to this recipe you'll make delicious sushi in a very short time. To be honest, for the first time it may be difficult to roll nori and then cut it into pieces, but practice makes perfect, right ;)?







Składniki | Ingredients

ryż do sushi | sushi rice
ocet ryżowy | rice vinegar
nori (algi) | nori (algae)
wasabi
marynowany imbir | pickled ginger
sos sojowy | soya sauce

Składniki do wypełnienia rolek dodaj według uznania i w jakiej ilości uważasz
To your sushi add whatever ingredients you wish  

kawałki pieczonego łososia | pieces of roasted salmon
paluszki krabowe | crabsticks
awodako | avocado
ogórek | cucumber
serek Philadelphia | Philadelhpia cream cheese

Dokładnie opłucz ryż, następnie pozostaw go w wodzie na ok. 30 minut. Wypłucz ryż jeszcze raz i nalej wody w proporycji mniej więcej 1:1/2 (ryż : woda). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż cała woda odparuje. Na początku gotowania często mieszaj ryż. Po ugotowaniu odstaw ryż na 15 min, nie zdejmuj pokrywki. Sos: na 0,5 kg ryżu potrzeba ok. 7 łyżek octu ryżowego + 3-4 łyżki cukru + szczypta soli. Sos zamieszaj i podgrzej na małym ogniu aż do rozpuszczenia, następnie zalej nim ryż, całość wymieszaj i odstaw. 

Pamiętaj żeby ryż był całkowicie wystudzony, klejenie rolek ciepłym ryżem sprawi, że nori zrobi się gumowate.

Przygotuj sobie miseczkę z czystą wodą by moczyć w niej palce. Wszystkie składniki pokrój w nieduże paski. Na macie do sushi, wygląda ona tak, nałóż cienką warstwę ryżu a na niej składniki. Pamiętaj by nie układać nic przy samych brzegach nori. Następnie przy pomocy maty zroluj nori. Gotową rolkę pokrój na małe kawałki.
Gotowe sushi podawaj z wasabi i imbirem :)



Carefully rinse the rice, then leave it in the water for about 30 min. Rinse the rice once again and pour the water in 1:1/2 proportion (rice: water). Boil on a small heat, covered for about 15 min until all the water evaporates. At the beginning of boiling, stir the rice frequently. When it will be cooked, leave it for about 15 min, do not uncover the pot. Sauce: for 0,5 kg of rice you need about 7 spoons of  rice vinegar + 3-4 spoons of sugar + pinch of salt. Stir the sauce and heat it on a small heat until it dissolves, then add it to the rice and stir.

Remember that rice has to cool off completly, sticking rolls with a hot rice will make that nori will become gummy.

Prepare a bowl with fresh water to soak fingers in it. All ingredients cut into small strips. On a sushi mat, it looks like this, spread a thin layer of rice and on it ingredients. Remember not to put anything on the edges of the nori. Then, by the mat roll nori. Ready roll cut into small pieces.
Serve your sushi with wasabi and pickled ginger :) 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz