wtorek, 15 marca 2016

Placuszek kokosowy | Coconut pancake





Placuszek kokosowy to kolejna propozycja z serii zdrowych śniadań. Do jego przygotowania potrzebne jest niewiele składników, które powinny być łatwo dostępne ze względu na obecną wszechobecność takich produktów jak syrop klonowy czy mąka kokosowa. Przepis pochodzi z cudownej książki, której autorki przygotowują swoje potrawy z najwyższej jakości nieprzetworzonych produktów (serdecznie zachęcam do zaopatrzenia się w nią ;) ) W przyszłości planuję zamieścić jeszcze inne przepisy pochodzące ze ,,Sztuki dobrego żywienia" (link do recenzji), które będę modyfikowała.

Coconut pancake is another proposition of healthy breakfasts. For its preparation only few ingredients are needed that should be easily accessible due to the current omnipresence of such ingredients as maple syrup or cocnut flour. Recipe come from the book, which authors serves meals made from the highest quality unprocessed ingredients (I highly recommend this book ;) ) In the future I'm planning to add to my blog more recipes from "The Art of Heating Well"( link to the review) which I'll be modyfing. 



Składniki | Ingredients:

garść truskawek | handulf of strawberries
szczypta ziaren kakao | pinch of cocoa nibs
łyżka oleju kokosowego | spoon of coconut oil
2 łyżki ciepłej wody | 2 spoons of warm water
jajko i jedno białko | egg and one egg white
łyżka syropu klonowego | spoon of maple syrup
1/2 łyżczeki ekstraktu z wanilii | 1/2 teaspoon of vanilla extract
1,5 łyżki mąki kokosowej | 1,5 spoon of coconut flour
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej | 1/4 teaspoon of baking soda
szczypta soli | pinch of salt

Krem jogurtowy | Yoghurt cream

4 łyżki jogurtu greckiego | 4 spoons of greek yoghurt
garść truskawek | handful of strawberries
szczypta cukru waniliowego | pinch of vanilla sugar



Na patelni rozpuść olej kokosowy i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie w misce ubij jajka, wodę, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, sól. Dodaj mąkę kokosową i sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstaw na 5 min aż zgęstnieje. Ciasto przelej na patelnię i smażymy, następnie przekręcamy na drugą stronę. Gdy placuszek będzie gotowy przełóż go na talerz i udekoruj truskawkami oraz kremem jogurtowym.

Dissolve coconut oil in the pan then allow it to cool. Meanwhile, in a bowl mix eggs, water, maple syrup, vanilla extract, salt. Add coconut flour and baking soda. Mix all together with dissolved coconut oil. Set aside for 5 min until it gets thicken. Pour batter into the pan and fry, then flip it over. When the pancake will be ready place it on a plate and decorate with strawberries and yoghurt cream. 






Przepis pochodzi z książki ,,Sztuka dobrego jedzenia" i został zmodyfikowany przeze mnie. Recipe is from "The Art of Heating Well" and was modified by me.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz