piątek, 11 marca 2016

,,Sztuka Dobrego Jedzenia" | "The Art of Eating Well"




Książka została stworzona przez siostry Melissę i Jasmine Hemsley, dziewczyny przedstawiają w niej 150 pomysłów na posiłki na cały dzień. Przepisy tworzone są z najwyższej jakości nieprzetworzonych składników, są zdrowe i naprawdę smaczne.  Siostry w przygotowywaniu posiłków kierują się prostotą, dbają również o bliski kontakt z naturą, stawiają na świadome odżywianie, unikają przetworzonej żywności i produktów z supermarketów.

H+ H to założone przez siostry brytyjskie przedsiębiorstwo rodzinne, które oferuje potrawy ,,szyte na miarę". Firma rozpoczęła swoją działalność w 2001 roku, obecnie H+ H nie tylko dostarcza posiłki ale również doradza osobom prywatnym, restauracjom oraz hotelom i oferuje usługi cateringowe. H + H stała się rozpoznawalną marką na rynku gastronomicznym, z jej  oferty korzysta wiele gwiazd i celebrytów. 

Potrawy z książki nie zawierają glutenu, niezdrowych tłuszczów czy rafinowanych cukrów. W ,,Sztuce Dobrego Jedzenia" możesz znaleźć wiele porad co jest dobrego dla organizmu, jak zmienić swoje nawyki żywieniowe nie rezygnując z dobrego smaku oraz jak zastępować niezdrowe składniki na ich lepsze odpowedniki. 

We wstępie książki znajdziesz między innymi historię H+H, porady jak korzystać z książki, informacje o filozofii żywienia wyznawanej przez autorki, wskazówki jak zmienić podejście do jedzenia, kuchenne podstawy, porady jak zaopatrzyć swoją kuchnię, czy bardzo przydatny jadłospis.


A teraz przechodząc do sedna, ,,Sztuka Dobrego Jedzenia" to przepisy na śniadania, zupy, sałatki, dodatki, mięsa oraz ryby, dania wegetariańskie, desery, napoje oraz przetwory. Możesz tutaj między innymi znaleźć przepisy na takie dania jak: pieczony pudding z amarantusa; gryczane musli dr Birchera; sałatka z groszku, brzoskwini i sera koziego,chrupki z ciecierzycy; marokański gulasz z kurczaka; spaghetti z cukinii w sosie bolońskim; gryczana pizza z kalafiorem i migdałami; burgery z sera feta i czarnej fasoli czy czekoladowe fondanty. 

Kilka przepisów z książki już wypróbowałam i śmiało mogę powiedzieć, że są one z reguły proste i szybkie do wykonania,  ponad to, do wielu z nich nie potrzeba wyszukanych składników tylko takie, które bez problemu możemy nabyć w pobliskim sklepie. Planuję w dalszym ciągu wypróbowywać potraw z tej książki a efektami będę dzieliła się na blogu ;) 



The book was created by sisters Melissa and Jasmine Hemsley, in it girls introduce 150 recipes for all day. Recipes are prepared from the highest quality unprocessed ingredients, are healthy and really delicious. In meals preparation sisters are guided by simplicity, they as well care for close contact with nature, focus on concious eating, avoid processed food and products from supermarkets.

H+H is a british family enterprise created by sisters and offers "tailor-made" meals. The company started its activity in 2001, currently H+H not only delivers food but also advises private clients, restaurants, hotels and offers catering services. H + H became recognisable brand on a gastronomical market, many stars and celebrities are clients of the enterprise.

Meals from a book are free from gluten, unhealthy fats, or refined sugars. In "The Art of Eating Well"you can find many tips telling what is good for your organism, how to change your eating habits without sacrifing a good taste and how to replace unhealthy ingredients with their better equivalents.

In the introduction you'll find i.a. the story of H + H, tips how to use this book, informations about  sister's food philosophy, tips how to change an approach to eating, kitchen basics, advises hot to equip your kitchen, or very useful menu.

And now getting to the point, "The Art of Eating Well" presents breakfasts, soups, salads, side dishes, meats and fishes, vegetarian dishes, desserts, drinks and preserves. You can find here i.a. such recipes as: baked amaranth pudding; dr. Bircher's buckwheat oatmeal; pea, peach and goat cheese salad; chickpea chips; Moroccan chicken stew; courgette spaghetti with bolognese sauce; buckwheat pizza with cauliflower and almonds; burgers  made from feta cheese and black bean or chocolate fondants.

I've already made few recipes from the book and I can boldly say that they are generally easy and quick to prepare, what is more, to make them you won't need sophisticated ingredients, but such which you can easily find in your local shop. I'm planning to continue to try meals from this book and I'm going to share my effects with you on my blog ;)



Zdjęcie pochodzi ze strony : http://ksiazki.okazje.info.pl/ksiazka/k/sztuka-dobrego-jedzenia.html
Photo cames from :http://ksiazki.okazje.info.pl/ksiazka/k/sztuka-dobrego-jedzenia.html 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz