czwartek, 14 kwietnia 2016

Warsaw Restaurant Week

Restaurant Week to wyjątkowe wydarzenie kulinarne podczas którego można skosztować trzech dań za jedyne 39 zł. Event przeprowadzany jest w wielu miastach w Polsce, w Warszawie 1-10 kwietnia 2016. Żeby wziąć udział należy wejść na stronę Warsaw Restaurant Week, zarejestrować się, wybrać, restaurację, datę oraz godzinę. Od dawna słyszałam o tym evencie jednak jakoś nigdy nie udało mi się z niego skorzystać. Postanowiłam, że w tym roku będzie inaczej. Plan jest, czas na jego realizację. 

Na Restaurant Week wybrałam się z mamą w zeszły weekend. Poszłyśmy do włoskiej La Tomatina na ulicy Kruczej, tutaj link do strony restauracji. Do wyboru były dwa menu, zdecydowałyśmy się wybrać obydwa żeby wszystkiego skosztować.Na dania trochę długo się czeka, gdyż muszą one zostać przygotowane w tym samym czasie dla wszystkich gości. Podczas oczekiwania można zamawiać napoje (dodatkowo płatne). Nam z mamą czas oczekiwania przy lampce białego wina 

upłynął całkiem przyjemnie :). Jako pierwsza pojawiła się oczywiście przystawka, pieczony bakłażan z sosem bolognese i serem parmigiano reggiano podany z rukolą i bułeczkami oraz krewetki z sosem holenderskim, świeżą kolendrą, czosnkiem i papryczką chilli również podane z bułeczkami. Danie główne z pierwszego menu to Tagliatelle Parma, świeży włoski makaron jajeczny tagliatelle, z sosem śmietanowym, szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, pomidorkami cherry,posypany świeżą 

pietruszką i serem parmigiano reggiano, a z drugiego menu Pizza Spinaci, pizza na włoskim cienkim cieście drożdżowym, z sosem pomidorowym, serem mozzarella, serem feta, świeżym szpinakiem, gotowanym jajkiem, czerwoną cebulą, czarnymi oliwkami, świeżym pesto, doprawiona oregano i oliwą czosnkową, posypana serem parmigiano regiano. Uwiecznieniem obiadu był deser Tiramisu.  Byłam naprawdę zadowolona, z restauracji wyszłam pozytwnie zaskoczona, gdyż przypuszczałyśmy, 

że będzie to raczej menu degustacyjne, na spróbowanie, okazało się jednak, że podane nam zostały dania w rozmiarze w jakim są zazwyczaj serwowane w restauracji. To była moja pierwsza wizyta w La Tomatinie, jedzenie przepyszne, obsługa miła i pomocna, kameralne, zadbane wnętrze. Jeśli chodzi o sam Restaurant Week jeszcze większy plus, świetna inicjatywa pozwalająca poznać nowe miejsca i zakosztować 3 daniowej uczty w przystępnej cenie.


Wynik | Score
La Tomatina 3,5 / 5
Warsaw Restaurant Week 5/5









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz