czwartek, 5 maja 2016

Omlet bananowy | Banana omelette

Baaardzo puszysty, rozpływający się w ustach omlet. By nadać mu słodkości dodaję tylko zdrowe cukry, w tym przypadku syrop klonowy oraz banan. Banan to jeden z moich ulubionych owoców, ale możecie go zastąpić orzechami lub świeżymi, polskimi  truskawkami, będzie równie pyszny. Ten omlet jest nieco niekonwencjonalny gdyż nie smażymy go a pieczemy, a jak wiadomo pieczenie jest o wiele zdrowsze od smażenia :) Idealny by zdrowo i smacznie zacząć nowy dzień.

Crispy, fluffy and a little bit unconventional because it is not fried, as we usually do it, but baked what means that it's more healthy. To make it even more healthier I added only healthy sugars: maple sytup and banana. Banana is one of my favourite fruits but you are free to replace it with nuts or fresh, polish strawberries, I'm sure it will be as good as basic version. Enjoy :)



Składniki | Ingredients
na jednego omleta | for one omelette

2 białka | 2 egg whites
1 żółtko | 2 egg yolk
3 łyżki mąki np. jaglanej | 3 spoons of flour e.g millet
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1/2 teaspoon of baking powder
szczypta cynamonu | pinch of cinnamon
połowa banana | half of banana
syrop klonowy | maple syrup




Białka ubij mikserem ręcznym na sztywno, dodaj żółtko a następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Zmiksuj do połączenia. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego. Udekoruj bananem. Piecz w temperaturze 180C przez ok.20 min. Upieczony omlet polej syropem klonowym.

Whisk egg whites until they will become still, add egg yolk, flour, baking powder and cinnamon. Mix until smooth. Place omlette in a casserole. Decorate with banana. Bake in 180 C for 20 minutes. Baked omlette sprinkle with maple syrup.

3 komentarze:

  1. oo fajny pomysł , ja zawszę omlety robię na patelni teflonowej. Muszę chyba zainwestować w naczynie żaroodporne chyba,że wypróbuje prostokątne naczynie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo fajny pomysł , ja zawszę omlety robię na patelni teflonowej. Muszę chyba zainwestować w naczynie żaroodporne chyba,że wypróbuje prostokątne naczynie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pewnie, że możesz użyć prostokątne naczynie :) też często smażę omlety na patelni teflonowej, ale ten jest zdrowszy bo bez dodatku tłuszczu

    OdpowiedzUsuń