poniedziałek, 20 maja 2019

Śniadaniowy flat bread | Brekkie flat bread

Propozycja dla smakoszy wytrawnych śniadań. Inspirację czerpałam z kuchni arabskiej, podstawą pizzy jest flat bread przypominający ten, który jadłam będąc w Egipcie. W składzie bardzo proste, w przygotowaniu ekspresowe a w smaku leciutkie i przepyszne. Chyba najfajniejsze w tym przepisie jest to, że sami możemy dobrać ulubione dodatki do naszego flat breadu. U mnie podany z jajkiem, pomidorkami, hummusem i lekką sałatką.





  • Składniki na jeden flat bread

  • pół szklanki mąki gryczana lub orkiszowej 
  •  1/4 szklanki mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 15 g masła lub oleju kokosowego
W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem do momentu jego całkowitego rozpuszczenia.Mąkę łączymy z solą, mleko z ciepłym  masłem i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy patelnię.Ciasto rozwałkowujemy na kształt placka (okrągłego lub kwadratowego, wedle upodobań).Przekładamy placek na gorącą i suchą patelnię. Po ok. 1 minucie na cieście zaczną pojawiać się bąble. Gdy zarumienią się od spodu, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy kolejne 15-30 sekund.




ENG VERSION


This is a proposition for salty brekkie lovers. I took inspiration from Arab cuisine, the base of the pizza is flat bread that reminds me the one I ate while I was in Egypt. The composition is very simple, the preparation is super quick and it tastes delicious. Probably the coolest thing about this recipe is that we can choose freely our favorite toppings. I served it with egg, tomatoes, hummus and a light salad.


Ingredients for one flat bread

half a glass of buckwheat or spelled flour
  1/4 cup of soy or rice milk
a pinch salt

15 g butter or coconut oil


In a saucepan, heat butter with milk until it dissolves completely. Combine the flour with salt, milk and warm butter and knead thoroughly until smooth. Cover the bowl with the dough with food foil and leave it in the fridge for about 30 minutes. Heat the pan. Roll the dough (round or square, according to your preferences). Transfer the cake to a hot and dry pan. After about 1 minute, bubbles will appear on the cake. When the bottom gets brown, turn the flat bread to the other side and fry for another 15-30 seconds.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz