poniedziałek, 13 maja 2019

FIT sernik ze słonym karmelem | FIT cheescake with salty caramel

Inspiracją dla tego przepisu był likier Krupnik Słony Karmel, który niedawno pojawił się na sklepowych półkach. Ja, niezbyt wielka fanka słodyczy, jednak ogromna miłośniczka karmelu i wszystkiego co z nim związane oczywiście nie mogłam się oprzeć i od razu pognałam do sklepu. Po spróbowaniu stwierdziłam, że likier jest zbyt ciężki i za słodki jak dla mnie by wypić go w drinku, natomiast idealny jako dodatek do ciasta. Połączenie aksamitnego sera ze słodyczą delikatnego karmelu oraz słodkiego banana ze słonymi precelkami brzmiało po prostu idealnie. Oczywiście w wersji fit także zachęcam do "zgrzeszenia", wyszedł pycha!


Spód
2 jajka
50 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
łyżka ksylitolu
60 g masła
szczypta soli

Masa serowo-karmelowa
pół szklanki Krupnika Słony Karmel
łyżka żelatyny w proszku
4 jajka
pół szklanki ksylitolu
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
600 g skyra naturalnego
200 g twarogu chudego
aromat waniliowy
cukier waniliowy

Dekoracja
średni banan lub tabliczka karmelowej czekolady
precelki
Krupnik Słony Karmel


Jaja, twaróg i skyr powinny być w temperaturze pokojowej, masło z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 C. Wszystkie składniki na spód ciasta dokładnie zagniatamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10 min lub do momentu aż wierzch ciasta zacznie się rumienić. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Zabieramy się za masę. Białka oddzielamy od żółtek. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i  stopniowo dodajemy do niej likier i łyżkę skyra. Mieszamy dokładnie trzepaczką do połączenia masy. W dużej misce łączymy masę likierową z resztą skyra, żółtkami, ksylitolem, budyniem, twarogiem, aromatem i cukrem waniliowym. Blendujemy. Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną masę i powoli dodajemy do masy likierowej. Całość przelewamy na ciasto i pieczemy w 175 C  przez około godzinę. Sernik dekorujemy bananem (lub pokruszoną karmelową czekoladą), precelkami i skrapiamy likierem. 





ENG VERSION


The inspiration for this recipe was Salty Carmel Krupnik liqueur, which has recently appeared on store shelves. Me, not a big fan of sweets in general, but a huge fan of caramel and everything associated with it, couldn't resist myself and immediately rushed to the store. After trying, I found that the liqueur is too heavy and too sweet for me to drink it in a drink, but perfect as an addition to the cake. The combination of velvet cheese and the sweetness of delicate caramel and sweet banana with salty pretzels sounded like heaven. Of course, it's the fit version I encourage you to "sin", it melts in the mouth!


Dough

2 eggs
50 g corn flour
100 g rice flour
tablespoon of Xylitol 
60 g butter
pinch of salt

Cheese-caramel filling
half a glass of Salty Caramel Krupnik
spoon of gelatin powder
4 eggs
half a cup of xylitol
2 packages of vanilla pudding without sugar
600 g natural skyr
200 g of low-fat curd
vanilla extract
vanilla sugar

Decorations
medium banana or caramel chocolate bar
pretzels
Krupnik Salty Caramel

Eggs, curd and skyr should be at room temperature, butter directly from the fridge. Warm up the oven to 175 C. Thoroughly knead all ingredients for the dough. Transfer to a baking pan lined with baking paper and put in the oven for about 10 minutes or until the top of the dough begins to brown. Then leave to cool.

Let's make the filling. Separate egg whites from the yolks. In boiling water, dissolve the gelatin and gradually add to it liqueur and a spoon skyr. Mix thoroughly with a whisk to combine the filling. In a large bowl combine a liqueur filling with the rest of skyr, egg yolks, xylitol, pudding, curd, extract and vanilla sugar. Blend it all. Whip the whites together with a pinch of salt until it'll be stiff and slowly add to the liqueur filling. Pour the whole onto the dough and baked in 175 C for about an hour. Decorate the cheesecake with banana (or crushed caramel chocolate), pretzels and sprinkle with liqueur.











1 komentarz:

  1. cos chyba nie tak, bo mi nie wyszło, próbowałem dwa razy:(((

    OdpowiedzUsuń