poniedziałek, 28 marca 2016

Sernik nowojorski | NYC Cheescake

To już druga odsłona sernika na moim blogu, link do poprzedniego znajdziecie tutaj, tym razem sernik nowojorski. Wyróżnia się on tym, że do jego wykonania używamy śmietanki. Typowy sernik nowojorski jest zwarty i zbity, a jednocześnie gładki, posiada kremową konsystencję. Śmietanka sprawia, że sernik jest bardziej odporny na chłodzenie. Według mnie jest pyszny. Kto lubi ciężkie, umiarkowanie słodkie ciasta na pewno odnajdzie się w tym smaku ;)

This will be the second type of a cheescake on my blog, link to the other one is here, this time it is a NYC cheescake. New York–style cheesecake relies upon heavy cream or sour cream. The typical New York cheesecake is rich and has a dense, smooth, and creamy consistency. Sour cream makesthe cheesecake more resilient to freezing. For me it's delicious. Who likes heavy, mildly sweet cakes is going to like this version.




Składniki | Ingredients
350g ciasteczek czekoladowych digestive | 350g chocolate digestive biscuits
200 g masła | 200 g butter
1 kg twarogu sernikowego | 1kg curd cheese
150g cukru pudru | 150g caster sugar
5 jajek | 5 eggs
łyżeczka aromatu waniliowego | tablespoon of vanilla extract
3 łyżki śmietanki kremówki (30%-36%) | 3 spoons of double cream (30%-36%)

250ml śmietany kremówki 36 % | 250ml double cream 36 %
5 łyżek nutelli | 5 spoons of nutella


Wysmaruj masłem okrągłą formę do pieczenia 24 cm.W kąpieli wodnej roztop masło. Bardzo drobno zmiksuj ciasteczka, połącz je z masłem. Otrzymaną masą wyłóż spód formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowania sernika. W mikserze wymieszaj twaróg, stopniowo dodając cukier. Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz śmietankę. Otrzymaną masę wyłóż na ciasteczkowy spód. Piecz w temperaturze 220 C przez ok. 55 min. Następnie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw sernik aż ostygnie. Po tym czasie umieść sernik na ok. 14 godzin w lodówce.
Polewa; zmiksuj zimną kremówkę z nutellą i przełóż na sernik. Umieść w lodówce do zastygnięcia.

Grease 24 cm baking pan. In a water bath melt butter. In a food processor whiz biscuits and then mix these two. Lay it on the baking pan. Place it in the fridge while you make the filling. Mix curd cheese in a food processor gradually adding caster sugar. Then add eggs one after another, don't stop mixing. At the end add vanilla extract and double cream. Place the cheescake on the top of biscuits. Bake in 220 C for about 55 min. Then turn off oven, slightly open the door and leave it until it cools off. After this time place cheescake in the fridge for 14 hours.
Icing: mix cold double cream with nutella and place on the top of the cheescake. Place in the fridge until it congeals.


2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Szkoda, że nie mam dziś składników na jego wykonanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko będziesz miał możliwość to zachęcam do zrobienia, a później oczywiście podzielenia się swoimi efektami ;)

    OdpowiedzUsuń