sobota, 11 czerwca 2016

Pita z ciecierzycy | chickpea pita

Trochę inna pita, od normalnej różni się na pewno tym, że jest zdrowsza, ale też prostsza i szybsza w przygotowaniu. Obecnie mąkę z cieciorki możemy nabyć w prawie każdym sklepie, także nie powinno być z tym problemu. Swoją udekorowałam sosem jogurtowo-czosnkowym i grillowanymi warzywami.

Slightly different pita, it differs from the normal one because is healthier, and you make it faster and simpler- pros only :). Nowadays, we can buy checkpea flour almost everywhere, there shouldn't be a problem. To my version I added yoghurt-garlic sauce and grilled veggies. 




Składniki | Ingredients

1/3 szklanki mąki z ciecierzycy | 1/3 glass of chickpea flour
łyżka jogurtu greckiego| spoon of greek yoghurt 
rozczyn z ok. 25g  świeżych drożdży | leaven from approx. 25 g of fresh yeasts
sól | salt
łyżeczka oliwy z oliwek | teaspoon of olive oil
1/3 kubka wody w pokojowej temperaturze | 1/3 glass of water in a room temperature

Mąkę przesiewamy, połącz wszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj składniki mokre. Całość długo zagniataj aż do otrzymania jednolitej konsystencji, która z łatwością odkleja się od dłoni. Tak wyrobione ciasto przykryj  czystą ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu, np. pod kaloryferem na ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i smaż z obu stron na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek. Dodaj swoje ulubione sosy oraz składniki. 

Sift the flour, mix all dry ingredients and add wet ones. Knead the dough for a longer while until it totally combines. Place the dough in a bowl, cover with clean clout and place it in a warm place, for example under the heater for approx. an hour. After this time fry the dough on a pan from both sides greased with olive oil. On top add your favourite sauces and toppings. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz